apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Coach Nicole       Workshop       Advies    

Hoe vermijd je al te hevige ruzies?

Iedereen die al in een relatie of intense vriendschap heeft gezeten kent het wel: ruzie. En ruzies kunnen grote schade aanrichten.

Daarom focussen we even op dat moment waarop je nog kunt afkoelen, dat je net niét de dingen zegt die je nooit nog kan terugnemen, dat moment waarop je kunt besluiten te luisteren en je volwassen te gedragen.

Laat het ons ‘ontkoppelen’ noemen.
Ontkoppelen werkt in situaties waar temperamenten en emoties de verkeerde richting uitgaan en we denken dat we moeten discussiëren en onszelf verdedigen, maar waar we in feite beter rationeel zouden handelen.

In plaats van terug te roepen naar je partner en je gelijk te willen halen kun je beter een stapje terugnemen en wat over de situatie nadenken. Dan zeg je tegen jezelf: ‘Nee, ik ga niet discussiëren, of toch zeker niet op dit moment.’


Ontkoppelen betekent dat je tijd neemt om na te denken over hoe je je gedraagt wanneer je kwaad bent en hoe je dit best anders kunt benaderen.


Wanneer het dan nog eens gebeurt kun je jezelf de optie geven om te stoppen met praten of roepen, en eerst na te denken.


Het betekent dat je eigenlijk gewoon ‘stilvalt’ in de ruzie, en de andere persoon toelaat om te zeggen wat die te zeggen heeft zonder hem/haar te onderbreken.

Zo stopt de ruzie vanzelf, want er zijn twee personen nodig om te roepen.

Denk eraan dat er echt veel op het spel staat zodra een discussie in een ruzie dreigt uit te monden. Pijnlijke woorden kun je nooit meer terugnemen. In een ruzie is alle objectiviteit trouwens zoek en je enige doel is dat je gehoord wil worden, net als je partner.

Door een ruzie te proberen te ‘winnen’ ondermijn je je relatie op een soms onherstelbare manier.

Hoe doe je dat, ontkoppelen?
1. Denk eraan dat je een keuze heb: je moét niet deelnemen aan de ruzie.
2. Hou meteen je mond als je voelt dat een discussie de foute richting uitgaat.
3. Geef jezelf een moment om na te denken voor je nog iets zegt.
4. Neem je voor hierover verder te praten als jullie allebei kalm zijn.


Even uitstellen en wachten om gehoord te worden wanneer je partner hiervoor openstaat is een beter doel dan voort te gaan met een gevecht waarin niemand kan winnen. Het zit in de menselijke natuur om defensief te worden wanneer je wordt aangevallen, maar probeer dit niet te doen.

Let goed op wat er gezegd wordt, luister, en neem het gesprek later weer op. Wanneer jullie allebei te emotioneel zijn, kunnen er geen oplossingen worden gevonden.Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen